Materials i Eines


COSTURA 

Indicador de puntades i regle pels marges de costura: És una regla molt útil per marcar els marges de costura. També serveix per comptar els punts. El primer és de la casa Gütermann i el segon de la casa Prym.
És un estri força econòmic. Aquest em va costar 1,45€.
Aquest el vaig trobar a la merceria Casa Fèlix de Barcelona. No recordo el preu però no era car.
Indicador 5 en 1: De la marca Clover amb Nancy Zieman és una eina enfocada per les feines de patchwork. Amb la mateixa eina pots espaiar i marcar traus (ojales), marcar el marge de costura, marcar els plecs, és un compàs i com indicador "T". La mida és amb polzades però per marcar els marges de costura és igualment útil.

Regles de tall: Imprescindibles! Els meus són de la casa OLFA i estan en cm. No només pel patchwork sinó per qualsevol labor. Jo els hi trec un rendiment excel·lent per aconseguir talls perfectes amb el cúter circular
Aquesta és de 15 x 55 cm. És la primera que vaig comprar
Aquest el vaig comprar després. En algunes ocasions l'altre és massa llarg i per treballs petits no és pràctic. Amb aquest em dóno per satisfeta!
Rodetes de traç: Molt útils de cara el patronatge. N'hi ha dentades i llises. Les meves són amb mànec ergonòmic de la casa Prym.

Depèn de la roba va millor una rodeta o l'altra... comprovadíssim!

Tisores talla fils Gunold: Me les van regalar quan vaig comprar la màquina de cosir i haig de dir que és una eina fantàstica i les faig servir moltíssim. Són molt pràctiques perquè fan de bon agafar, són agradables al tacte i no rellisquen, són súper lleugeres i la curva suau ajuda a tallar millor els fils. Sort que me les van regalar perquè era una despesa que no tenia pensat fer deprés de comprar les de zig-zag.
Imprescindibles i molt pràctiques...

Tisores zig-zag Palmera: En general les tisores bones són cares, però com els cúters, és una despesa obligada a comprar de qualitat. Jo les vaig comprar de la marca la Palmera perquè són bones i... perquè a la merceria on les vaig comprar no en tenien d'altres! Però és una bona compra: en molts casos t'estalvies sobrefilar i això vol dir gastar menys fil i temps.
És tota de metall i són força pesades, com les tisores de tota la vida.

Pinces quirúrguiques: Molt útils per diverses coses, però sobretot per omplir els ninots amb la buata i per girar les peces de roba. Altres són ideals per agafar i posar amb precissió coses petites o inclús per estirar fils. Aquestes les vaig comprar a l'Ortopèdia Cabré al c/Portaferrissa nº6 baixos de Barcelona. A més a més de ser força econòmics, estan molt cèntrics!


Agulles de cap Clover "Cabeza de flor": Aquestes agulles són les que faig servir com a estàndar. Són afilats i atravessen diverses capes de roba sense problema. Com que el cap és pla, no molesta gens per cosir a màquina.
Jo vaig comprar la capsa de 100 agulles però n'hi ha de menys quantitat.
El cap fa de molt bon agafar i que n'hi hagi de quatre colors diferents va molt bé per marcar algunes feines.

Agulles de cap Clover per "Apliques": Són perfectes pels aplicats: fan 2 cm de llarg i 0,6 mm de diàmetre.
Són tant xicarrones... trobo que són imprescindibles per treballar amb coses petitetes.
El cap també és força petit.

Agulles de cap Clover per "Patchwork": El cap d'aquestes agulles és petitet i el que més m'agrada és que la punta està molt afilada. El cap és de vidre, de manera que resisteix la calor de la planxa. Aquestes fan 4 de cm de llarg i 0,4 mm de diàmetre.
Aquestes agulles m'agraden molt perquè són molt fines i per segons quines robes delicades van molt bé perquè no les fa malbé.
Curiosament els caps tenen diferents mides. Com si fossin fetes mà!

Perquè veieu una mica les diferències entre els tres tipus d'agulles:
El fons no és el mes adequat, però si cliqueu sobre la foto i us la mireu amb gros, podreu veure que el diàmetre de les agulles són diferents així com les llargades. Clover en té d'altres tipus. Jo de moment amb aquestes tres en tinc prou. PD. Actualment ja hi ha altres marques que els han copiat aquestes agulles a preus molt més econòmics. Suposo que funcionaran igual!
Pinces Clover o wonder clips: És una gran alternativa a les clàssiques agulles. Clover els presenta en paquets de 10 i de 50 unitats. Per mi 10 unitats són poques però quan els vaig comprar em vaig trobar que a Espanya ningú venia els paquets de 50. Finalment els vaig comprar a Alemanya a través de eBay. 
Wonder Clips

Porta-Agulles enhebrades Clover: Jo tenia totes les agulles de cosir en un tros de feltre. No és que anés molt malament, però els fils enfilats sempre se m'acabaven enredant. Total que vaig decidir de provar el porta-agulles de Clover i va... genial! És un abans i un després. N'hi caben 10 i és molt fàcil de fer servir.
El porta-agulles amb la seva tapa.
Sense la tapa... les agulles es poden posar amb fil o sense.
L'agulla s'introdueix per la ranura. Si està enfilada, el fil es deixa caura pel tall del plàstic groc i girem el plàstic blau per tal d'enrotllar el fil. Per treure l'agulla només cal estirar-la.

Marcadors per la roba: Com bé deveu saber n' hi ha de molts tipus, des del clàssic sabonet fins els sofisticats rotuladors d'aigua...

La marca "CLOVER" els té gaire bé tots. Jo només he provat el "PINK AIR ERASABLE" que va molt bé però que té un secret: sembla que es gasta molt aviat però si l'obres i hi tires unes gotetes d'aigua, torna a guixar! Jo hi poso aigua bona (de l'aixeta NO). El millor d'aquest marcador és que guixa molt fi (ideal per teles fines) i, sobretot, les dues puntes, la de marcar i la d'esborrar, molt pràctica per ratificar ràpidament. La punta d'esborrar la faig servir també pels marcadors d'Ideas. Aquest és una mica més car: una mica més de 5€.
El mateix existeix en blau.
 La marca "IDEAS" és més econòmica (2,5€ a 3,5€) i també van molt bé. En tinc un de lila que s'esborra amb el temps (diu 2-14 dies) o amb aigua. L'he provat amb teles gruixudes i va molt bé. I l'altre és blanc i només s'esborra amb aigua. L'he provat sobre el feltre i també va molt bé. Aquests dos els vaig comprar a una botiga de Sabadell: L'Agulla al C/ St. Quirze, 21 (a febrer de 2012, aquesta botiga ha tancat).

Signet Color de la casa Hoechstmass: És un portamines de guix o sabonet amb diversos colors. El vaig comprar a la merceria de Barcelona "Casa Fèlix" (plaça vila de madrid, 4) que és on l'he trobat més econòmic: 9,10€. Però també es pot comprar on-line (a març de 2012 el podeu trobar a Manos Maravillosas per uns 11€). De moment m'està donant molt bon resultat!
Per si en voleu saber més coses, us passo l'enllaç
de la casa que els fabrica: www.hoechstmass.com
Punxó: Necessàri per moltíssimes coses: marcar, foradar, per aplicar cola a zones molt petites, etc. És un estri que va bé tenir a mà.

Didals: N'hi ha de molts tipus i generalment són de metall, de plàstic i de cuir. A mi els didals metàl·lics no m'agraden gens: em fan suar el dit i no m'agrada l'olor de metall que desprenen. Els de cuir són la alternativa ideal!

Aquest és el que més utilitzo. És de la marca Clover i és de cuir i plàstic. S'adapta a la mida del dit amb un cordó.

BRODAT

Agulla màgica (punch needle) índies: aquestes agulles són d'en Sergi, comprades al Nord de la Índia fa uns quants anys. De totes les que he pogut veure a la web, no n'he vist cap com aquestes. Són absolutament artesanes i fan de molt bon agafar!
La 'rugositat' del mànec fa de bon agafar.
Els gruixos de les agulles són lleugerament diferents.

GANXET

Ganxets Clover "Soft touch": si comparem el seu preu amb els ganxets de sempre, són una mica cars, però val la pena gastar-se els diners! Són súper còmodes, suaus, lleugers i ergonòmics. Lògic perquè la marca és japonesa! Res a veure amb els de tota la vida, que et deixen els dits amb durícies.
Ganxets Clover.
Jo vaig comprar el kit, que són 8 ganxets i l'estoig. Són del nº2,5 / 3 / E 3,5 / G 4 / 7 4,5 / H 5 / I 5,5 / J 6.

"Reflejos" joc de ganxets per regal Clover (grossos): Són 3 ganxets ergonòmics presentats en una caixeta. Són el número K 6,5 / L 8 / N 10. També hi ha l'opció de comprar l'estoig petit, amb els ganxets del número G 4 / H 5 / J 6. No cal dir que són molt còmodes d'utilitzar!
Marcadores de anillo partido Clover: En el manual que em vaig comprar per aprendre a fer ganxet, hi sortien aquestes anelles per marcar els punts. Però després de preguntar per tot arreu i de mirar i remirar per internet no ho vaig trobar. I un any després ho he trobat a Tus Labores. És molt pràctic per marcar els punts quan s'augmenta, es disminueix, etc. Potser ara ja se'n pot trobar d'alguna casa més econòmica...

COMPLEMENTS

Ulls: Els ulls es poden fer de moltes maneres. Jo us en proposo unes quantes...
Amb BOTONS. Al mercat hi ha una gran varietat de
botons: de plàstic, de fusta, de nacre,
rodons, de fantasia,...
També hi ha ULLS MÒVILS!
Ulls fets amb PASTA de MODELAR pel forn.
Jo la vaig comprar de la marca Sculpey, a l'Abacus.
És molt fàcil d'utilitzar. És neta i és molt ràpid.
I sempre podem combinar totes les opcions: podem sobreposar botons, botons i feltre, ulls de pasta amb feltre, botons amb imitació de pell, amb plàstic, roba i ulls mòvils, etc.